Tàndem utilitza 'cookies' per millorar l'experiència de navegació. Si segueixes navegant entenem que ho acceptes.

Francesc Puigpelat guanya el Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor 2023

09 de Juny de 2023

L’escriptor de Sitges Francesc Puigpelat i Valls ha guanyat, per segona vegada, el Premi de Narrativa Infantil Carmesina de la Safor 2023 que organitza cada any la Mancomunitat de Municipis de la Safor. L’obra, L’estrany cas del divorci dels pares va ser triada per majoria del jurat i serà publicada per Tandem Edicions.

Es dona la casualitat que és la segona vegada que guanya el Premi Carmesina, ja que en 2017 va guanyar el XXVI Premi amb l’obra La Liliana al País de les Coses Perdudes, publicada per Tandem Edicions.

El jurat de la XXXII edició del certamen ha estat presidit per Pilar Peiró Miñana, Consellera-delegada de Cultura de la Mancomunitat, i format per Vicenta Tasa Fuster, membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua; Oriol Canosa Masllorens, guanyador de l’edició anterior; Paula Soriano Garcia, editora de Bromera; Esther Climent Gosp, escriptora i guanyadora del Premi Carmesina 2020; Joan Portell Rifà, escriptor i crític literari; i, Vicenta Palanca, actuant com a secretària.

Sobre la guanyadora, el jurat ha valorat:

“Es una obra que està molt ben construïda, no tracta els xiquets com a menuts, reformula el llenguatge i l’adapta a l’actualitat. Destaca també la manera que té de relacionar-se la protagonista amb els pares i els amics”.

L’estrany cas del divorci dels pares

 L’obra guanyadora és una narració que tracta un tema alhora delicat i molt actual: els dels nens que tenen els pares divorciats, i els problemes que això representa. Sense defugir res, intenta tractar-ho des d’una perspectiva divertida i humorística.

La protagonista és una nena de dotze anys, la Berta, molt aicionada a les històries del detectiu Kronan, que, una nit, sent discutir els seus pares sobre una altra dona, la Marta. Tem que els pares estiguen a punt de divorciar-se i, a partir d’aquí, enceta les seues investigacions de detectiu aficionada. Descobrirà que son pare té relacions d’amagat amb una dona amb qui es troba a l’hipermercat, i que sa mare se cita d’amagat amb un home en un pis. Ara bé: res no és el que sembla. Al final, la sorpresa de la Berta serà majúscula!

Dotació i publicació

L’editorial Tàndem Edicions és l’encarregada de publicar les obres guanyadores d’aquest premi literari, organitzat cada any per Mancomunitat de Municipis de la Safor, acompanyat d’una dotació de 3.000€. Així, el certamen compta amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Diputació Provincial de València.

Sobre Francesc Puigpelat

Francesc Puigpelat (Balaguer, 1959) és escriptor i periodista, i ha publicat més de quaranta llibres. Ja havia guanyat el premi Carmesina el 2017 per l’obra Liliana al País de les Coses Perdudes. En literatura infantil, ha guanyat nombrosos premis, com l’Atrapallibres (per El nen que xa xatejar amb Jack Sparrow) o el Folch i Torres (per La nena que es va convertir en mòbil). En literatura per a adults ha guanyat, entre altres, els premis Joanot Martorell, Josep Pla, Carlemany, Pin i Soler Ciutat de Tarragona, Ciutat d’Alzira, Ferran Canyameres i Ciutat de Palma. El seu darrer guardó ha estat el premi Fiter i Rossell 2022, d’Andorra, per la seva novel·la Abril.